Vrnjačka Banja je mesto koje godinama neguje svoje prirodne atrakcije i sasvim zaslužno nosi titulu kraljice banjskog turizma. Ovde ćete koračati istim onim stazama kuda su nekada prolazile rimske legije, brojni velikani i vizionari koji su je vremenom formirali i doprineli da se danas o njoj piše i govori sa velikim ponosom.


Šta treba videti u Vrnjačkoj banji


Planina Goč

Goč, planina kopaoničkog masiva, koja se uzdiže u zaleđini Vrnjačke Banje, jedna je od najomiljenijih izletničkih destinacija, kako samih Vrnjčana tako i mnogih njihovih gostiju. Ova planina prekrivena gusto zbijenim stablima, dobrim svojim delom pripada opštini Vrnjačka Banja i jedan je od njenih najlepših ukrasa.

Na Goču se nalazi ski staza na kojoj zimi skijaju gosti Vrnjačke Banje, tu je i jezero Selište, staza zdravlja, brojni ribnjaci i seoska gazdinstva, kao i još mnogo toga u čemu možete uživati i čime možete obogatiti svoj boravak u Vrnjačkoj Banji.

Župa

Na teritoriju Srbije umetnost gajenja vinove loze doneli su Rimljani. Rimski car Domencijan (69-96 n.e.) uveo je monopol na vinovu lozu kojim je zabranio svima, osim rimskim vinogradarima, da sade kvalitetnu vinovu lozu. U Sirmijumu su pronađene amfore, koje bez sumnje svedoče o dovozu vina.

Monopol koji je uveo Domencijan, ukinuo je car Marko Aurelije Prob, koji je rođen u Sirmijumu, rimskom carskom gradu na teritoriji današnjeg Srema (Sremska Mitrovica). Prob je na padinama planine Alma Monsa (Fruška Gora) počeo da gaji vinovu lozu, zbog čega se početak vinogradarstva u Srbiji vezuje za njegovo ime.

Mineralni izvori

Nemojte propustiti da posetite prostrane parkove i lekovite izvore koji su vremenom postali sinonim zdravlja. Na teritoriji Vrnjačke Banje postoji 7 lekovitih izvora – Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli Izvor, Borjak i Vrnjačko Vrelo.

Mineralni izvori sa današnjom savremenom medicinom pomažu u lečenju brojnih oboljeja, kao što su dijabetes, oboljenje organa za varenje, mokraćnih puteva, kardio-vaskularnih bolesti i tako dalje.

Festivali

Vrnjačka Banja je već godinama domaćin brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija te možete posetiti Festival Filmskog scenarija, Festival likovnog stvaralaštva, Pozorišni dani srpskog teatra kao i Međunarodni festival klasične muzike.

Takođe, poslednjih par godina Vrnjačka Banja okuplja veliki broj mladih ljudi na sve popularnijem Love fest-u i već nadaleko poznatom Vrnjačkom Karnevalu.

Kalendar dogadjaja

U nastavku se možete detaljnije informisati o aktuelnim manifestacijama u Vrnjačkoj Banji.

01. – 03. januar     "Novogodišnja i Božićna priča sa Deda mrazom"
13. januar     "Riblja čorba za sve"
14. februar     "Poljubi me"
27. - 29. mart     "Zlatne niti – prela i posela"
12. april     Uskršnja manifestacija "Ženski centar Milica"
01.maj    Prvomajski hiking na Goču
01. – 05. maj     Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira
16. maj     "Na Desankin dan" (pesnički skup)
06. jun     "Dečije razigrano proleće" (organizator KUD "Izvor")
20. jun     "Kad lipe cvetaju" (u organizaciji KUD "Abrašević")
15. jun – 17. avgust     "Muzika rasploženja u vrnjačkom paviljonu"
12. – 19. jul     "Veliki Međunarodni Karneval"
12. – 19. jul     Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira
20. – 30. jul     Festival klasične muzike "Vrnjci" (Zamak Belimarković)
06. – 08. avgust     "The Love festival"
10. – 13. avgust     "Dan Danila Bate Stojković"
14. – 18. avgust     "Festival Filmskog Scenarija"
14. – 18. avgust     Festival cveća, hortikulture i suvenira
24. oktobar     "Ljubičasti dani"

Apartmani